Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn belangrijk om een goede gezondheid te behouden, waarbij je goed kunt groeien en waarbij de ontwikkeling van het lichaam optimaal blijft.
Een vitamine kan ondersteuning bieden van de energie van het lichaam.
Vitamines komen voor in voedsel en drinken. Het is belangrijk om gevarieerd te eten om diverse vitamines binnen te krijgen.
Het lichaam is niet in staat om zelfstandig vitamines aan te maken. Maar er is een uitzondering, de enigste vitamine die het lichaam onder ideale omstandigheden van bijvoorbeeld zonlicht kan aanmaken is vitamine D. In de darmen kan het lichaam soms vitamine K aanmaken.
In totaal zijn er dertien soorten vitamines. We zullen elke vitamine benoemen en beschrijven wat de functie is van de vitamine. Maar eerst zullen we uitleggen welke vitamines oplosbaar zijn in water en welke vitamines oplosbaar zijn in vet.

De dertien soorten vitamines zijn vitamine A, C, D, E en K. Wanneer we kijken naar vitamine B dan is deze te onderscheiden in acht verschillende soorten, namelijk vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Er zijn vitamines die oplosbaar zijn in water en in vet.
Wanneer vitamines oplosbaar zijn in water is het moeilijk voor het lichaam om de vitamines vast te houden, een uitzondering hierop is de vitamine B12. De B-vitamines en de vitamine C zijn in water oplosbare vitamines. Wanneer je teveel van in water oplosbare vitamines binnenkrijgt zal dit het lichaam verlaten via de urine. Omdat in water oplosbare vitamines moeilijk zijn voor het lichaam om op te slaan zal een teveel aan deze vitamines zo goed als nooit voorkomen.
Wanneer vitamines oplosbaar zijn in vet kan het lichaam deze vitamines opslaan. De in vet oplosbare vitamines zijn vitamine A, D, E en K. Het lichaam is vooral in staat om vitamine A op te slaan in de lever. Een teveel aan vitamines wordt door het lichaam uitgescheiden door middel van de urine of via de gal.

Je zal zien dat wanneer je een afslankkuur gaat volgen zoals de Momentumkuur dat je varieert in diverse voedingsmiddelen zodat je van alle vitamines voldoende binnenkrijgt. We zullen nu per vitamine beschrijven wat de werking is. De B vitamines zullen wij beschrijven in een apart artikel, klik hier.

Vitamine A


We beginnen bij vitamine A, deze vitamine zorgt voor een optimale werking van het immuunsysteem, maar ook voor je haren en huid heeft het een goede werking. Vitamine A bevindt zich in onder andere zuivelproducten, lever en vissoorten.
Vitamine C. Deze vitamine helpt het lichaam bij de ondersteuning van een goede weerstand. Ook helpt vitamine C bij het gezond houden van botten en tanden. Een leuk weetje is dat het verouderingsproces langzamer gaat door het nemen van vitamine C.
Vitamine C bevindt zich in voedingsmiddelen zoals groente en fruit. Het ene fruitsoort bevat vele malen meer vitamine C dan andere soorten fruit. Fruit zoals sinaasappels bevatten veel vitamine C. Appels wat minder. Wanneer je verkouden of vermoeid bent kan het aan te raden zijn om vitamine C pilletjes te nemen.

Vitamine D 


Deze vitamine bevindt zich vooral in dierlijke voedingsproducten, maar vette vis bevat iets meer vitamine D. Een tekort aan vitamine D komt veel voor. Het gevolg hiervan is onder andere botontkalking en hart- en vaatziekten. Aan kinderen tot drie jaar, oudere mensen en mensen met een donkere huidskleur wordt aangeraden vitamine D in de vorm van pilletjes te nemen om voldoende binnen te krijgen.

Vitamine E

Deze vitamine bevindt zich in graanproducten, plantaardige olie en noten. De functie van vitamine E is onder andere het gezond houden van het hart, de aanmaak van rode bloedcellen en optimale werking van de spieren. Voldoende inname van vitamine E draagt bij om hart- en vaatziekten te voorkomen. Wanneer er een ernstige stoornis is van de opname van voedingsstoffen door het lichaam kan een tekort optreden van vitamine E, bloedarmoede kan dan onder andere het gevolg zijn. Er moet dan wel sprake zijn van een jarenlang tekort aan vitamine E.

Vitamine K

De functie van deze vitamine is een goede stolling van het bloed bij wondjes. Vitamine K bevindt zich in voedingsproducten zoals spinazie en broccoli.