De B-vitamines

Er zijn acht soorten B vitamines. Te noemen vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12.
Klik hier voor het artikel over de andere vitamines A, C, D, E en K.

  • Te beginnen bij vitamine B1.

Deze vitamine draagt bij aan een goede verbranding van koolhydraten. Vitamine B1 geeft het lichaam nieuwe energie en helpt bij het tegengaan van depressies en vermoeidheid. Wanneer we gaan kijken naar voeding bevindt vitamine B1 zich onder andere in diverse graanproducten, maar ook in peulvruchten en varkensvlees.

  • Vitamine B2.

Deze vitamine is gericht op het goed laten werken van de spijsvertering. Ook is vitamine B2 goed voor een optimale gezonde huid en natuurlijke glans van de haren. Wanneer we gaan kijken naar in welke voeding vitamine B2 voorkomt zijn dit vlees, fruit en groenten, maar ook diverse graanproducten en zuivelproducten.

  • Vitamine B3.

Voor een goede werking van het zenuwstelsel is vitamine B3 nodig. Zoals meerdere vitamines, zorgt ook vitamine B3 voor een gezond uitziende huid. Vitamine B3 bevindt zich onder andere in vissoorten, maar ook in vlees. Groente en fruit bevatten ook vitamine B3 en graanproducten zoals rijst, pasta en brood.
Omdat vitamine B3 zich bevindt in veel soorten voeding komt een tekort aan deze vitamine zelden voor.

  • Vitamine B5.

Omdat deze vitamine zich bevindt in zo goed als alle voedingsproducten is een tekort aan vitamine B5 in principe niet mogelijk. Zolang je voedsel tot je neemt, krijg je automatisch ook vitamine B5 binnen. De functie die vitamine B5 heeft is het ervoor zorgen dat het lichaam koolhydraten, vetten en eiwitten kan afbreken. Ook zorgt vitamine B5 voor de aanmaak van afweerstoffen welke het lichaam nodig heeft om gezond te blijven en het aanmaken van het hormoon tegen stress.

  • Vitamine B6.

Net als vitamine B5, heeft vitamine B6 ook de functie om de weerstand van het lichaam gezond in stand te houden. Ook de spijsvertering helpt vitamine B6 optimaal te laten werken. Het lichaam heeft ook een goede aanmaak nodig van rode bloedcellen en vitamine B6 draagt hieraan bij.
vitamine B6 bevindt zich onder andere in vis, vlees, eieren, volkoren graanproducten zoals zilvervliesrijst, volkoren pasta en volkoren brood. Het kan voorkomen dat iemand een tekort opbouwt van vitamine B6. De symptomen die dan optreden zijn een lagere weerstand, problemen van de huid en abnormale vermoeidheid of duizeligheid door bloedarmoede.

  • Vitamine B8.

Deze vitamine bevindt zich in voedingsmiddelen zoals noten, melk, eieren en kool groenten zoals bloemkool, ook chocolade bevat vitamine B8. Omdat vitamine B8 zich bevindt in diverse voedingsmiddelen komt een tekort aan deze vitamine zeer weinig voor.
De functie van vitamine B8 is het positief bijdragen van de aanmaak van vetzuren. Tevens blijven de haren en de huid gezond wanneer je voldoende voedingsmiddelen met vitamine B8 tot je neemt. 

  • Vitamine B11.

Deze vitamine is ook wel bekend onder de naam foliumzuur. De functie van vitamine B11 is een gezonde aanmaak van bloed en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Vitamine B11, foliumzuur, beschermt vrouwen tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat een baby wordt geboren met een open ruggetje. De kans hierop wordt sterk vermindert. Vitamine B11 bevindt zich in voedingsmiddelen als groente en fruit en volkoren graanproducten zoals zilvervliesrijst, volkoren pasta en volkoren brood.
Een tekort van vitamine B11 kan voorkomen.
Symptomen die passen bij een tekort aan vitamine B11 zijn weinig eetlust en vermoeidheid.

  • Vitamine B12.

Deze vitamine is te vinden in dierlijke producten zoals zuivelproducten en vlees. De functie van vitamine B12 is een goede aanmaak van rode bloedcellen en een optimale werking van het zenuwstelsel. Het kan voorkomen dat er een tekort optreedt van vitamine B12. Dit komt met name voor bij oudere mensen. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn bijvoorbeeld geheugenproblemen en tintelingen in armen of benen. Een tekort aan vitamine B12 is op te lossen door meer voedingsproducten met vitamine B12 tot je te nemen of vitamine B12 injecties te krijgen via de huisarts.

Waarom is er geen vitamine B4, B7, B9 en B10?


De antwoord op deze vraag is als volgt. Eerder dachten wetenschappers dat vitamine B4, B7, B9 en B10 onmisbaar zouden zijn voor de gezondheid. Bij nader inzien bleek het lichaam prima in staat om deze vitamines aan te maken en zijn ze uit de lijst gehaald van de B vitamines. 
Wanneer je een afslankkuur gaat volgen zoals de Momentumkuur dan zal je zien dat je varieert in diverse voedingsmiddelen zodat je van alle vitamines voldoende binnenkrijgt.