Start rustig

Zoals bij elke sport, zodra je begint met sporten moet je het rustig opbouwen. Niet van de een op de andere dag topscores willen halen. De kans op blessures kan in dit geval extra verhoogd zijn. Het lichaam is niet gewend om volop te bewegen of een bepaalde spiergroep te trainen, dus is voorzichtig opbouwen aan de hand van bijvoorbeeld een sportschema aan te raden.

Naast een afslankkuur is sporten belangrijk. De richtlijn is elke dag maximaal een uur te bewegen. Kies daarvoor een sport uit waar je plezier aan beleeft of pak als de afstand het toelaat de fiets in plaats van de auto naar het werk.


Welke sporten om af te slanken?

We zullen in dit artikel een aantal sporten benoemen waarvan bekend is dat ze behoorlijk effectief zijn om af te slanken en niet moeilijk zijn om te beoefenen. Het zijn sporten die veel calorieën verbranden binnen korte tijd. Calorieën bevinden zich in alle voedingsmiddelen. Ze leveren energie aan het lichaam, dus je hebt wel calorieën nodig maar je kunt het beperken tot wat nodig is. Normaal gesproken heeft een vrouw dagelijks ongeveer 2000 calorieën en een man ongeveer 2500 calorieën nodig per dag. Tijdens het afslanken is het aan te raden om de inname van het aantal calorieën wat te verminderen, namelijk ongeveer 1500 calorieën voor vrouwen en 1800 calorieën voor mannen.

Hardlopen
Kies ervoor om alleen of samen met iemand elke dag op een vast tijdstip, bijvoorbeeld in de ochtend of avond een half uurtje te gaan hardlopen. Als warming-up kun je eerst een kwartier gaan wandelen en na afloop ook, maar dan als cooling-down. Ga niet van nul ervaring ineens voor dat volle halfuur, maar bouw het met minuten op. Elke dag iets langer tot het halfuur hardlopen is bereikt. Zoek op internet naar hardloopschema’s of stel je eigen schema samen. Zolang het sporten rustig wordt opgebouwd is de kans op blessures kleiner. Een halfuur hardlopen komt neer op een verlies van ongeveer 406 calorieën.

Touwtje springen
Het klinkt misschien kinderachtig om te gaan touwtje springen, maar dat is het zeker niet. Het is zeer bevorderend tijdens het afslanken. Een springtouw is niet duur, neem nagenoeg geen ruimte in beslag en je kunt het buiten doen, in de sportschool of indien je woningruimte het toelaat kun je het zelfs thuis doen. Er zijn simpele springtouwen te koop maar er zijn ook springtouwen met een teller, de teller registreert het aantal sprongen aan de hand van het draaien van het touw om het handvat. Ook bij het touwtje springen is het belangrijk om niet gelijk de eerste dag een halfuur te gaan touwtje springen maar het rustig op te bouwen, bijvoorbeeld elke dag een minuutje langer.
Een halfuur touwtje springen komt neer op een verlies van ongeveer 360 calorieën.

Dansen
Een sport welke iets minder calorieën verbrand dan hardlopen en touwtje springen, maar zeker niet in dit rijtje mag ontbreken is dansen. Indien je dansen leuk vindt is dansen een goede keuze om als sport in te zetten. Op internet zijn filmpjes te vinden van voorbeelden, hoe te dansen op bepaalde muziek, wellicht ook op jouw lievelingsmuziek. Dans alleen of samen met iemand. Een halfuur dansen komt neer op een verlies van ongeveer 222 calorieën.