Wat is suiker?

Wanneer je voedingsmiddelen en drinken met suiker erin neemt levert dat energie aan het lichaam. Suiker is een brandstof voor het lichaam, het suiker komt in het bloed terecht en daarna wordt het getransporteerd naar de spieren en hersenen.

Er bestaan geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor suikers. Suikers vallen onder ‘koolhydraten’. Koolhydraten bepalen tot 70 procent van de energiebehoefte.
Teveel voedingsmiddelen en drinken met suiker binnenkrijgen is niet gezond. Probeer ze te vervangen door andere producten wanneer je trek hebt. Door op het etiket te kijken van de producten kun je producten met elkaar vergelijken qua suikergehalte. Of in een product suiker zit is helaas niet altijd te herkennen aan de gegevens op het etiket.
Ook in natuurlijke producten zoals fruit en melk bevindt zich suiker, maar dit is wel een ander soort suiker dan bewerkte producten. Compleet suikervrij eten is niet mogelijk en dan zou het lichaam ook te weinig energie hebben om goed te kunnen functioneren.

Is suiker goed of slecht?

Aan veel producten wordt suiker toegevoegd zonder dat je het weet, het staat zelfs soms niet aangegeven op het etiket. Toch is het niet onmogelijk om suiker te herkennen op het etiket terwijl het er niet letterlijk op vermeld staat. Woorden die op het etiket staat en eindigen op ‘siroop’of ‘ose’ zoals glucose zijn ook suikers maar dan anders benoemd om minder snel herkend te worden.
Is suiker slecht voor het lichaam? Suiker levert energie aan het lichaam en zorgt ervoor dat je goed kunt bewegen en nadenken. Suiker heeft echter ook veel slechte eigenschappen en het is niet een aanbeveling om dagelijks een bepaalde hoeveelheid suiker te consumeren. Suikers bevatten geen vitamines en ook geen mineralen.
Het kan wel bijdragen tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en ook leiden tot diabetes. Tevens heeft suiker een ontstekingsversterkende werking en kan het eetbuien veroorzaken omdat de behoefte naar suiker blijft bestaan, suiker is als het ware een verslaving voor het lichaam. Steeds heb je het gevoel weer suiker nodig te hebben. Suiker eten heeft nog een nadelig gevolg, je komt namelijk aan in gewicht.

Waar zit geen suiker in?

Antwoord op de vraag in welke producten geen suiker zit is als volgt, veel producten bevatten suiker, maar er zijn een aantal producten die geen of geen ongezonde suikers bevatten, dit zijn groente en fruit en gedroogde peulvruchten. Peulvruchten zijn bonen zoals witte bonen, bruine bonen en kikkererwten.
Wanneer je afslankt met de Momentumkuur wordt het voedingspatroon aangepast zodat je geen overbodige suikers eet en drinkt. Verantwoord afslanken kan met de Momentumkuur.