Het is gezond, groente en fruit. Je hebt minder kans op hart- en vaatziekten en goed voor de bloeddruk. Je gewicht zal niet toenemen bij het eten van groente en fruit en het bevordert de stoelgang.
Iedereen weet dat groente en fruit gezond is en dat we het elke dag moeten eten, maar in de praktijk gebeurt dat niet. Er worden redenen bedacht zoals dat groente snel zal bederven of het lastig is om te bereiden, maar in werkelijkheid valt dat best mee. Er wordt te weinig groente en fruit gegeten en dat zouden we juist meer moeten doen.

Er zijn veel soorten groente waaruit gekozen kan worden, kijk maar eens in de supermarkt. Groente is niet alleen,zoals het woord zegt, groen, maar kan ook wit zijn zoals knollen of oranje zoals wortels.
Ook tussen fruitsoorten is zeer veel keuze. Bananen, appels, druiven, mandarijnen en nog veel meer.


Waarom is groente en fruit gezond?

Er zijn een aantal redenen te benoemen waarom groente en fruit gezond is voor het menselijk lichaam. Allereerst, er zitten veel vezel in. Vezels hebben een goede uitwerking op de darmen en zorgen daarom voor een goede stoelgang. Je kunt de vezels in groente en fruit zien. Bij fruit zoals sinaasappels zie je bijvoorbeeld witte stukjes, dat zijn de vezels die je kunt zien.
Wanneer we naar een groentesoort kijken, bijvoorbeeld aardappelen, dan zie je de vezels niet letterlijk zitten, maar ze zitten in de schil. Vaak worden aardappelen geschild alvorens ze gekookt worden, beter is om de aardappel goed te wassen en met schil en al te koken.
Nog een reden waarom groente en fruit goed is zijn de vitamines en mineralen die erin zitten. Het lichaam zelf maakt geen vitamines en mineralen aan, maar heeft het wel nodig om voldoende weerstand te behouden en fit te zijn in het dagelijks leven.


Vitamines en mineralen

Er bestaan veel soorten vitamines en mineralen en ze hebben allemaal hun eigen werkingen. Je hebt vitamine A, B, C, D, E en K. Groente en fruit bevatten vitamine C en heeft vooral als kenmerk de weerstand van het lichaam in stand te houden.
Mineralen komen via de grond waarin het groente of fruit gegroeid is in de producten terecht. Voorbeelden van mineralen zijn ijzer, Magnesium en calcium. Ze zitten in meer of mindere mate in groente en fruit. Calcium zit bijvoorbeeld in bijna alle soorten fruit en is goed voor de opbouw van te botten. IJzer kun je bijvoorbeeld vinden in rozijnen en gedroogde abrikozen.
Het is belangrijk om verschillende soorten groente en fruit te eten om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.