Welke vitamine in welke groente


Wanneer je niet weet welke keuze je moet maken van alle groente en fruit die je bijvoorbeeld in de supermarkt of op de markt ziet, dan volgt hier een handige tip. Eet zoveel mogelijk verschillende kleuren groente en fruit dan zit je altijd goed.
Groene groente en fruit zijn goed voor de tanden en botten, allebei hebben ze calcium nodig.
Oranje groente zijn goed voor de ogen en de huid. Ze hebben een beschermende werking tegen de zon.
Rode groente en fruit is goed tegen hart- en vaatziekten.
Kortom verse groente en fruit is gezond voor het menselijk lichaam.


Groente, fruit en afwegen?

Een goede richtlijn is om dagelijks 2 stuks fruit te eten en 200 gram groente. Wanneer je deze richtlijn aanhoudt voed je het lichaam optimaal op de gezondste manier.
Om 200 gram groente aan te houden hoef je geen keukenweegschaal aan te schaffen of per dag boodschappen te doen. Daar zijn een aantal handigheidjes voor verzonnen. Je hebt alleen een opscheplepel nodig. Als we kijken naar groente dan is 1 opscheplepel is gelijk aan ongeveer 50 gram. Logischerwijs zijn dan 4 opscheplepels met groente gelijk aan ongeveer 200 gram. Bij groenten die tijdens het koken slinken, zoals spinazie en andijvie maak je per keer 400 gram klaar.


Groente uit de diepvries?

Een goed alternatief voor verse groente is diepvriesgroente. Wanneer je voldoende uit de verpakking hebt gehaald kun je het terugdoen in de vriezer. Diepvriesgroente blijft langer goed dan verse groente en diepvries spinazie en andijvie zitten vaak in blokjes in de verpakking. De diepvriesgroente zijn niet rauw ingevroren maar zijn alvorens te verpakken gekookt. Er wordt soms gezegd dat diepvriesgroente de vitamines en mineralen niet meer bevatten maar dat is niet waar, integendeel zelfs. Doordat de groente gekookt is en daarna gelijk wordt ingevroren bevatten diepvriesgroente soms nog meer vitamines en mineralen dan verse groente. Een ander voordeel van diepvriesgroente is dat het niet meer slinkt tijdens het koken, wat je in de pan doet, komt uiteindelijk op je bord en zo kun je beter inschatten hoeveel je nodig hebt.
Diepvriesgroente, maar ook verse groente, moet je niet té lang koken. Wanneer ze té lang gekookt worden gaan de vitamines en mineralen verloren en verminderd de smaak.

Maak zelf soep

Vind je het nou lastig om 200 gram groente per dag te eten? Probeer dan eens om het te verwerken tot een soep, bijvoorbeeld tomatensoep of groentesoep.
Het zelf maken van soep hoeft niet lang te duren. We nemen als voorbeeld tomatensoep en zullen een korte beschrijving geven. Wat je nodig hebt is, 1 liter water, een zakje soepgroente, bouillonblokje, een zakje soepgroente, een ui, een teentje knoflook, olijfolie en 5 tomaten.
Het gaat als volgt, doe 1 liter water in de pan, zet het vuur aan en voeg het bouillonblokje toe. Snij de tomaat in blokjes en gooi het kontje weg. Snijd dan het teentje knoflook, voor en achterkant gooi je weg, snijd het teentje doormidden en druk deze dan op het snijblad plat, snijd vervolgens het teentje in kleine stukjes. Snijd de ui. Wanneer het water kookt voeg je het zakje soepgroente toe. Pak een koekenpan en doe daar wat olijfolie in. Bak lichtjes de ui en voeg het knoflook toe en vervolgens de tomatenblokjes. Voeg het geheel toe aan de pan met water en laat zachtjes koken. De tomatensoep is klaar.