Afslanken is gezond indien je last hebt van overgewicht of van wat overtollige kilo’s af wilt. Echter kan afslanken ook nadelige gevolgen hebben en zelfs gevaarlijk zijn, indien je niet op een verantwoorde manier te werk gaat.

Gezond afslanken kan met behulp van de Momentumkuur. Een afslankcoach kan je ondersteunen en handige tips geven.

Allereerst is het belangrijk om op het juiste moment te beginnen met afvallen. Doe dit niet als je bijvoorbeeld zwanger bent of borstvoeding geeft of ouder bent dan 70 jaar. Indien je vragen hebt of je op medische basis kan starten met afslanken, dan raden wij te allen tijde aan om contact op te nemen met je huisarts.

Wil je weten of het wel nodig is om te starten met afslanken? Doe dan de check en bereken je BMI, dit betekent Body Mass Index. Deze kun je vinden op diverse websites.
Tijdens een BMI-check kun je uitrekenen of je ondergewicht, gezond gewicht, overgewicht of obesitas hebt. Je BMI bereken je aan de hand van het invullen van je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht.

Afslanken omdat jij dat wil


Ga niet afslanken omdat iemand anders, dan een diëtiste, zegt dat jij dat moet doen. Als jij een goed gewicht hebt hoef je niet af te vallen. Onthoud dat altijd goed. De mode is misschien om extreem slank te zijn, maar ga niet afslanken omdat het moet volgens het ideaal beeld van een ander. Baas zijn over je eigen gewicht is heel belangrijk. Check met een BMI meter of jij een goed gewicht hebt, als je iets te zwaar bent voor je lengte en leeftijd dan kun je zelfstandig beslissen of je wilt afvallen of niet. Je BMI kun je berekenen op diverse websites. De Momentumkuur is ideaal als je een aantal kilo wilt afvallen en je streefgewicht wilt bereiken.

Afslanken met ondergewicht


Heb je je BMI berekend en komt dit uit op "ondergewicht", ga dan niet afslanken, maar probeer juist wat aan te komen door wat meer te eten. Niet door ongezond te gaan eten maar juist met gezonde voeding. Zo kom je vanzelf op een gezond gewicht. Kom je ondanks meer te eten niet op een normaal gewicht? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Ondergewicht geeft meer kans op bepaalde gezondheidsrisico’s zoals haarverlies, zwak immuun systeem en bij vrouwen een onregelmatige of uitblijvende menstruatie.

Afslanken als hobby, geen goed idee


Een aantal kilo afslanken is geen probleem, dit wordt echter wel een probleem indien je afslanken gaat zien als hobby en je te ver gaat. Bij een normaal gewicht zie je er gezond uit maar naarmate je blijft afslanken ga je richting ondergewicht met alle gevolgen van dien, zojuist al wat voorbeelden aangegeven, haarverlies, zwak immuun systeem en bij vrouwen een onregelmatige of uitblijvende menstruatie.
Stop op het moment dat je een normaal gewicht hebt bereikt. Check je BMI om te controleren wat je gezonde gewicht is en ga daar niet onder zitten. Indien je problemen ondervindt met het afslanken en steeds maar door wilt gaan, wees dan verstandig en neem contact op met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een diëtiste welke je verder kan helpen.