Je hebt overgewicht en wilt gaan afvallen. Of je bent al bezig met een afslankkuur, de Momentumkuur bijvoorbeeld. Een afslankkuur waarbij je op een gezonde wijze en in korte tijd afslankt. 

Maar wat zijn de positieve gezondheidseffecten van afslanken?
In dit artikel het antwoord op deze vraag.

Betere conditie


Als je wat kilo’s teveel of zelfs overgewicht hebt dan zal je dit merken in je conditie. Een eindje wandelen, rennen, fietsen of traplopen. Je zal bij alle soorten inspanningen merken dat het veel energie kost. Je moet je hele lichaamsgewicht dragen en dat kan zwaar zijn. Je zal gauw buiten adem zijn, maar ook je benen en enkels moeten het gewicht dragen. Hierdoor kunnen na verloop van tijd blessures ontstaan.
Als je afslankt zal je merken dat bewegen makkelijker gaat, je houdt het langer vol en het kost minder energie. Indien je wilt gaan hardlopen bouw dit dan wel rustig op. Je conditie wordt op een gegeven moment beter maar dit moet wel opgebouwd worden Een aantal kilo’s afvallen kan meer energie geven maar dat wil niet zeggen dat je meteen een uur kan gaan wandelen. Na verloop van tijd zal dit beter gaan en krijg je een steeds betere conditie.

Zelfverzekerder


Afslanken brengt lichamelijk positieve effecten met zich mee, maar vergeet zeker de geestelijke effecten niet. Altijd wat kilo’s te zwaar geweest, betekent ook moeite met goed passende kleding vinden. Kleding wat in de mode is, is bijvoorbeeld altijd net wat te strak. Als je wat kilo’s af bent gevallen, dan kun je ook makkelijker leuke kleding shoppen in dezelfde winkel als bijvoorbeeld je dochter of je vriendin. De Momentumkuur is een goed voorbeeld van een afslankkuur met goede resultaten. Een maatje minder, maakt ook dat jij je geestelijk beter gaat voelen. Het maakt je zelfverzekerder. Je hebt niet meer het gevoel dat iedereen naar je kijkt omdat je te dik bent, maar omdat je er goed uitziet. Je leert weer van jezelf te houden en kijkt weer met trots naar jezelf in de spiegel. Dat heb jij toch maar mooi even zelf gedaan, wees daar trots op! Niet zeggende dat je met een maatje meer je er niet goed uit kunt zien, maar een maatje minder kan je wel een positieve boost geven.

Sprankelende huid


Je hebt het vast weleens gehoord, "als je te snel afslankt of heel veel, dan kun je last hebben van vel dat wat losser gaat hangen". Laat je hierdoor echter niet afschrikken, want loshangend vel is te voorkomen. Slik vitamine C of eet citrusvruchten (helpt de elasticiteit van de huid te verbeteren) en drink voldoende water. Besteed daarnaast aandacht aan voldoende lichaamsbeweging, zoals wandelen. Let op dat je niet in een te snel tempo en onverantwoordelijk gaat afslanken. Bij de Momentumkuur word je tijdens de afslankperiode gecoacht door een gecertificeerde afslankcoach.
Dan nu over de sprankelende huid. Afslanken heeft een positief effect op hoe je huid eruit ziet. Je zal merken dat tijdens het afvallen ook het vet wat zich op je gezicht bevindt aanzienlijk verminderd. Hierdoor krijg je een meer wakkere stralende uitstraling. De huid zelf verbeterd ook en zal er strakker uitzien met een gezonde glow.

Bloeddruk


Overgewicht en hoge bloeddruk hebben veel gemeen met elkaar. Een te hoge bloeddruk is niet gezond voor het lichaam. De kans op bepaalde ziektes is groter dan wanneer je een normaal bloeddruk hebt. Bij ziektes kun je bijvoorbeeld denken aan suikerziekte en hard- en vaatziekten.
Als je afslankt wordt ook de bloeddruk lager. Te lage bloeddruk is ook niet goed, dus houdt dit altijd in de gaten. Je kunt je bloeddruk laten meten bij de huisarts, maar er zijn ook bloeddrukmeters verkrijgbaar om je bloeddruk zelf thuis op te meten. Een normale bloeddruk is 120/80.
Heb je een goed gewicht in vergelijking met je lichaamslengte? Dan is de kans groot dat ook je bloeddruk op een goed niveau zit. Goed bewegen, gezonde voeding en weinig stress helpen de bloeddruk op een gezond peil te houden.