Rauw is de trend

Ongeveer 250 gram groenten per dag, dat is de maatstaf voor een gezonde levensstijl.
Er zijn veel verschillende groenten waaruit je kunt kiezen. Paprika bijvoorbeeld, het is lekker om dat te wokken, koken is ook een optie. Maar wat als je groenten rauw eet, is dat gezonder? Of juist niet?
Rauw groenten eten is als het ware een trend geworden. Over het algemeen kunnen groenten rauw gegeten worden, maar zeker niet allemaal. Soms is het zelfs beter om groenten rauw te eten dan bijvoorbeeld te koken omdat er tijdens het kookproces voedingsstoffen verdwijnen.
Rauwe groenten zijn vooral niet goed voor ouderen, zwangere vrouwen, jonge kinderen en zieke mensen. Het beste is als deze groep rauwe groenten niet eet, ondanks het wassen van groenten voor het nuttigen kunnen er toch altijd bepaalde bacteriën op blijven zitten die voor de kwetsbare groepen niet gezond zijn. Jongeren en volwassenen kunnen het wel eten, maar altijd met mate, niet overdrijven.

Niet rauw eten

Sommige groenten kunnen beter niet rauw gegeten worden, zonder ze te koken of te wokken bevatten ze voor de mens schadelijke stoffen. Wanneer je deze groenten wel zou koken of wokken zouden deze schadelijke stoffen verdwijnen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij aardappelen, diverse soorten paddenstoelen zoals de champignon en alle soorten peulvruchten.
Ook diverse soorten kolen zoals bloemkool en spruitjes zijn voor het menselijk lichaam niet goed op te nemen, ze zijn rauw wel gezonder maar het lichaam accepteert het niet goed. Wanneer je koolsoorten toch rauw eet kunnen buikklachten optreden zoals pijn in de maag. De spijsvertering kan kolen niet goed verteren, het is dus beter om deze groenten niet rauw te eten maar eerst te koken.

Rauwe groenten

Zoals eerder benoemd verdwijnen bepaalde voedingsstoffen door groenten te koken. Het gaat dan om bepaalde vitamines, mineralen en antioxidanten. Neem bijvoorbeeld een paprika, deze kun je beter rauw eten zodat alle goede voedingsstoffen intact blijven. Een komkommer en een krop sla wordt standaard rauw gegeten, een komkommer kun je ook mee wokken en is dan ook lekker, maar wil je alle goede voedingsstoffen behouden, eet ze dan rauw.
Groenten zoals asperges en wortels kunnen prima rauw gegeten worden, maar wanneer deze gekookt worden zullen er meer goede voedingsstoffen ontstaan. Het kookproces komt dus ten goede bij bepaalde groenten.

Groenten en de Momentumkuur

De Momentumkuur bevat heerlijke recepten waarmee je op verantwoorde wijze afslankt. Afwisselen is belangrijk en je kunt er dan ook voor kiezen om af en toe bepaalde groenten rauw te eten of juist te koken. Een maaltijd kan met rauwe groenten een bijzondere bite krijgen of juist gezonder zijn wanneer je de groenten hebt gekookt.