Olie en vetten


Wanneer je met de Momentumkuur bezig bent en je een stukje vlees wilt gaan bakken, in welke olie, boter of vet doe je dit dan? Wat is eigenlijk de gezondste olie om in te bakken? En als je een salade maakt, welke olie gebruik je dan? In dit artikel gaan wij daar verder op in.
Olie is bij kamertemperatuur vloeibaar en vet is bij kamer in een vaste vorm.

Olie in salades


Wanneer je een koude salade gaat maken is het lekker wanneer je er wat olie overheen giet. De gezondste olie om hiervoor te gebruiken is olijfolie, dit is een plantaardige olie.
Olijfolie is een de olie die overblijft wanneer olijf en de pit worden geperst. De positieve werking van olijfolie is dat het een ontstekingsremmende werking heeft en de kans verlaagt op bijvoorbeeld hart en vaatziekten en dementie.
Voor koude maaltijden zoals salades kun je ook lijnzaadolie gebruiken. Lijnzaadolie bevat onder andere omega 3 vetten welke bescherming bieden tegen hart en vaatziekten.

Verhitten van olie


Wanneer je olie of boter gaat verhitten en het gaat roken, dan komt het boven het rookpunt. Wanneer olie of boter boven het rookpunt uitkomt ontstaan er schadelijke stoffen. Een voorbeeld, extra vierge olijfolie heeft een laag rookpunt. Geraffineerde oliën zijn bewerkte oliën, deze hebben een hoger rookpunt. Oliën met een hoger rookpunt zullen minder snel een walm afgeven. Het is goed om te weten dat wanneer je olie of vetten gaat verhitten je deze nooit zo ver moet verhitten dat het gaat roken of walmen. Dit is slecht voor je gezondheid.
Oliën en vetten die rijk zijn aan verzadigde vetten of enkelvoudig verzadigde vetten zullen bij verhitting minder schadelijke stoffen ontstaan dan bij oliën en vetten die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetten.

Verzadigde en onverzadigde vetten


Dierlijke producten zijn rijk aan verzadigde vetten, zoals kaas, melk en vlees. Ook in kokosolie zitten verzadigde vetten. Daarnaast bevindt verzadigd vet zich in taart en koekjes.
Het lichaam is in staat om zelf voldoende verzadigd vet aan te maken, het is daarom niet nodig om extra producten met verzadigde vetten te eten. Echter is het niet te vermijden om helemaal geen verzadigde vetten te eten, ze bevinden zich in veel producten.

Onverzadigde vetten zijn vloeibare vetten zoals vloeibare boter om in te bakken en smeerbare margarine voor op de boterham. Wanneer je voeding eet dat rijk is aan onverzadigde vetten dan zal dit een positieve werking hebben om het cholesterolgehalte van het lichaam.. Naast de vloeibare botersoorten bevatten noten en vis ook onverzadigde vetten.